Historien

Den 20. december 2022 overtog Sara Brunn Buch og Hornvarefabrikken Askhims Eftf. Forsølvning i Odder. Ved overtagelsen skifter Askhims Eftf. Forsølvning navn til Forsølvningsfabrikken.

1953

Askhims Forsølvningsfabrik blev etableret af Leo og Inger Askhim i Frederiksgade i Aarhus i 1953, hvor de forsølvede korpus fx kaffekander, bestik og senere barnesko og barnestøvler. Kunderne var guldsmede, som modtog sko og korpus, som de sendte videre til forsølvning hos Askhims Forsølvningsfabrik. Hurtigt blev værkstedet i Aarhus for lille, og de købte en stor grund på Bredgade i Malling i 1959, hvor de byggede værksted og villa i 1960. I 1998 forsølvede fabrikken 8.000 barnestøvler og 3.000 sutter årligt. Der blev også forsølvet champagnepropper, bordtennisbolde, golfkøller og meget mere. 

1999

I 1999 valgte Leo og Inger at sælge virksomheden til Thorkild & Tina Hebsgaard, som i 2001 skifter navnet til Askhims Eftf. ApS. Thorkild og Tina fortsatte med at forsølve barnesko, støvler og sutter, men begyndte i årene efter at eksperimentere med forkobring og forsølvning af blomster. I takt med at produktionen af barnesko og sutter falder vokser forkobringen af blomster, som udvikler sig til et selvstændigt forretningsområde i firmaet Artbykobber.    

2022

Hvad gør du, hvis du elsker seriefremstillet kunsthåndværk, hvor produktionen er besværlig og truet på dens eksistens? Ja, du må bare eje det, i hvert fald hvis du hedder Sara Brunn Buch. I december 2022 vælger Thorkild og Tina at sælge forsølvningsproduktionen til Sara Brunn Buch, som ejer Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg. 

På mange måder minder Forsølvningsfabrikken i Odder om Hornvarefabrikken, som i 2008 stod foran en lukning, fordi ingen rigtig ville have en virksomhed, hvor salget var stagnerende, fremtidsudsigterne mørke og et produktionsapparat, hvor du ikke bare putter nogle råvarer ind i en maskine og ud af den anden ende kommer et færdigt produkt. Det kræver viden, erfaring og masser af tålmodighed af arbejde i horn.

Sådan er det også med forsølvning, men heldigvis valgte virksomhedens mangeårige forsølver, Poul Brink, at fortsætte rejsen sammen med Sara. Sammen vil de lave en blivende virksomhed, hvor målet er at udvikle og sikre håndværket for eftertiden. 

Forsølvningfabrikken, Hornvarefabrikken Aps. og juraen
Forsølvningsfabrikken er ejet af Hornvarefabrikken Aps., som er et anpartsselskab med cvr-nummeret 32666663. Hornvarefabrikken Aps. er 100 % ejet af Sara Brunn Buch og Peder Frølund Buch, som udgør bestyrelsen og den daglige ledelse.